Både

Her kan du læse om vores erfaringer med både

 

Når det kommer til valg af båd, så kan markedet godt indledningsvist virke uoverskueligt. Vi har haft både flydering, gummi-, plast- og glasfiberjoller, og vil herunder forsøge at beskrive vores erfaringer med de forskellige både.

 

Hvad angår flydering, så har vi kun haft et mærke, og det er Pool 12 versionen af en V-båd. Vi har ikke rigtig følt trang til at skifte disse ud, da de gør det fortrinligt, og endnu ikke har været årsag til, at vi ikke kunne komme på vandet. Modellen har 2 luftkamre i hver side, ligesom sæde og ryglæn også er seperate. Det giver i alt 6 luftkamre, hvilket gør at sikkerheden er ganske god.

Det man skal tænke over, når man køber flydering er, om man vil sidde dybt i vandet, og dermed også ligge mere fast, når vind og bølger skubber én, eller om man vil sidde lidt højere, og være mere mobil, men også være lidt mere følsom overfor vind og vejr.

Det kræver også, at man har et par ordentlige vaders. Vi har prøvet at bruge ”Bilka-vaders”, og de virker sådan set også fint nok. Men når man har siddet i vandet i nogle timer, så begynder man at blive fugtig, da de ikke holder vandet helt så godt ude. Men regn med en lille tusse for vaders og lidt mere til flydering, så er man godt ”sejlende”.

Det er værd at nævne, at en sådan flydering ikke er nogen hurtigsejler, og hvis man skal tilbagelægge mere end et par 100 meter, for at komme hen til sin ønskede fiskeplads, så skal man nok kigge sig om efter en båd i stedet. Men de er geniale til fluefiskeriet, da man har alt den plads bag sig, som man har brug for, ligesom man stille og rolig kan manøvrere sig rundt til de små vige og op langs sivkanter.

En flydering er nok noget af det mest "hyggelige", når det kommer til geddefiskeriet. Og der er ikke meget der slår de lune sommeraftener i ringen med fluestangen og en kold pilsner.

Vores første båd var en ca. 275 cm gummibåd, som vi havde skaffet til overkommelige penge. En sådan båd er egentligt fint nok til at komme frem og tilbage, men det kan ikke anbefales som fast fiskeplads på ture af varighed på mere end 2 timer. Man sidder knap så godt på den bløde bund, og efter et par timer, så længdes man voldsomt efter fast grund under fødderne. Vores var med på 2 ture, hvorefter den blev solgt igen, da det simpelthen var for besværligt.

Så vi anskaffede os en Pioneer 8 fods dobbeltskroget (synkefri) plastjolle istedet, som vi faktisk var ganske godt tilfreds med. Den var godt lidt lille til 2 personer, og hvis man skulle op og stå i den, så skulle den anden sidde helt stille imens. Derudover så var der ikke meget benplads, når man var 2 af sted. Men den gjorde det godt, den vejede næsten ingenting, og var nem at transportere frem og tilbage. Fisker man meget alene, så er modellen noget nær optimalt. Den virker bund-solid og kan ofte erhverves for overkommelige penge.

Herefter købte vi en 10 fods glasfiberjolle, som vi også kun havde i en kortere periode. Glasfiberjollen var betydelig tungere end en plastjolle i samme størrelse, hvilket gav noget mere stabilitet på vandet, men til gengæld også var meget besværlig at transportere, da det ikke er alle steder vi fisker, hvor man har mulighed for at køre helt ned til vandet. Derudover så blev den afsindig glat i bunden, når det var fugtigt, hvilket til tider gjorde det ubehageligt at stå op og fiske i den, selvom stabiliteten ellers tillod dette. Denne blev også hurtigt solgt igen, da vi havde forelsket os i nedenstående båd.

Vores forhenværende båd var en 10 fods Walker Bay – Angler, som vi købte fra ny. Jollen er lavet i noget specielt plast, som skulle kunne modstå stort set alt. Den har opdrift i sæderne, og betegnes derfor også som synkefri. Der var fra fabrikken monteret 2 stangholdere, som vi havde suppleret lidt på, så der var 6 i alt. Bunden var en helt plan alubund med gummiliste i kanten, sådan at larm fra skridt og lignende forplantede sig mindre igennem vandet. Langs kanten var der en tube, som forøgede stabiliteten voldsomt meget – Vi kunne begge læne os ud over samme side og trække en 10+ fisk ind over kanten, uden at man fik fornemmelsen af, at båden er ved at kæntre. Og så var der monteret 2 klapstole på drejesokler. Eneste minus ved båden var, at den stadig kun var 10 fod, og det kan derfor blive lidt trængt, når man tager grej med til flere forskellige former for fiskeri.

Vi er flere gange blevet spurgt om, hvordan vi fragter vores både omkring, og igennem lang tid brugte vi en ganske almindelig hobbytrailer. Vi havde skåret nogle ca. 2 cm dybe riller i 2 stk. 3" x 3" stolper, så de passede ned over siderne på traileren. Båden blev spændt fast med 2 stk. lange spændebånd, ligesom at ankersnoren blev bundet omkring traileren.

 

Sidenhen har vi dog anskaffet os en rigtig bådtrailer til transport, men er det til transport af mindre både, så kan løsningen sagtens fungere - Eneste minus er, at man hver gang skal løfte båden af og på, men den ligger ganske godt fast på denne måde.

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull