Forfang agnfiskeri

Hjemmelavet forfang til fiskeri med agnfisk

 

 

Der er en del forskellige meninger både for og imod hjemmelavede forfang. Nogle mener, at det ikke er umagen værd, mens andre synes, at det er dybt useriøst, hvis man ikke selv har lavet sine forfang. Selv har vi det sådan, at vi vil have nogle ordentlige forfang med ordentlige kroge, wire og svirvler, fordi vi har mistet vores del af fisk, fordi krogene ikke var skarpe nok eller simpelthent blev bøjet i kæften på gedden, wiren knækkede eller svirvler og låse gav efter.

 

Krogene vi anvender er typisk Owner trekroge i størrelsen 2 til 8, og Scorpic trekroge str. 4. Som altid er det vigtigste, at krogene er skarpe og stærke, og så er mærke og model fuldstændig ligegyldigt. Scorpic trekrogen er faktisk lidt spinkel i forhold til Ownerkrogen, og vi har også oplevet, at den under en fight er blevet bøjet. Men den kroger fantastisk, og er genial til at holde agnfisk med, hvorfor vi ofte bruger den sammen med andre stærkere kroge.

Ofte er folk af den overbevisning, at store kroge kroger bedre, men vores erfaringer siger, at krogene i str. 2-8 er klart dem, som kroger bedst. Det sammen med en trekrog som læbekrog, og en lidt større krog nede mod kroppen på agnen, er de bedste råd vi kan give.

 

Wiren/linen som vi anvender er lidt varierende, alt efter hvilket type forfang, vi ønsker at lave. Mulighederne er en coated wire, kraftig nylonline eller flourcarbon line. Wiren er nok det stærkeste, og det eneste som geddebisserne med garanti ikke kan tygge igennem. Nylonlinen vi bruger er en kraftig 0,90-1,00 mm line med brudstyrke imellem 50-75 kg, og den holder også til lidt af hvert. Vælger man en meget tykkere line, så er den næsten umulig at binde med, ligesom at den har voldsom meget hukommelse, og hænger som en spiral, når man tager den af rig-rullen. Dog bør man lige kontrollere sine nylon forfang efter et bid, da de har det med at blive lidt "slidt" med tiden. Flourcarbon har vi ikke nogen erfaringer med, og vil derfor ikke komme ind på. Vi bruger både wire og nylon, men er med tiden blevet mere tilbøjelige til kun at bruge nylon, da wiren er mere synlig i vandet. Værd at tage med i overvejelserne er også, om man fisker i en klarvandet sø eller et mudderhul af en mose. Klar nylonline og flourcarbon er jo knap så synlige som wireforfang, og kan måske gøre forskellen på om fisken hugger eller ej.

 

Smileblades, propellere, beans, balls og hvad der ellers er af "Bling-Bling", som man kan sætte på forfanget, er lidt et temperamentspøgsmål. Vores erfaringer indtil videre er, at lidt kan være godt, men alt med måde. Dog synes lidt også at kunne gøre forskellen, især hvis man fisker i uklart vand, eller hvis fiskene er lidt sløve, men intet er jo videnskablig bevist i denne "Branche". Derfor er det som med alt andet bare at prøve sig frem. Ofte når vi fisker med agnfisk, så skifter vi imellem at dørge og bare fiske agnen stationært under flådet. Og vores erfaringer indtil videre siger, at forfang med f.eks. smileblade og raslekugler fanger lidt flere fisk under dørgefiskeriet, mens et neutralt nylonforfang fanger bedst, hvis agnen fiskes stationært under flåd. Ja faktisk kan man på visse dage få den opfattelse, at perler og lignende skræmmer fisk væk, når agnen ikke bevæger sig. Andre gange bliver gedderne helt vilde, når der dørges med smileblade, og man kan ofte opleve, at man ikke engang når at sætte stangen fra sig imellem huggene. Men det er meget svingende, hvad der virker på dagen og det pågældende sted.

 

Værktøj man skal bruge er nogle små tænger. Selv bruger jeg en krogløsnertang og en lille skævbider, og de klarer stort set det hele. Så er det også værd at nævne, at et fluestik er et fantastisk redskab at have, også når det kommer til at lave forfang. Første gang jeg skulle binde en krog på wiren, stak jeg mig 3-4 gange på krogen, ligesom at det var en noget besværlig proces. Selvom man ikke binder fluer, men bare ønsker at lave sine egne forfang - Så skaf dig et billigt fluestik. Det er så meget nemmere at arbejde med, når man kan fiksere krogen, og man bløder knap så meget bagefter.

Bindevejledningen

Her vil vi forsøge at illustrere de knuder, som vi bruger til at binde vores forfang med. Først en illustration af hvordan man binder krogene på linen. Denne knude virker både med wire og nylonline, og den er utrolig stærk.  

 

Det er næsten omsonst at forsøge at forklare knuden, hvorfor jeg har taget denne billedeserie, som gerne skulle illustrere knuden nogenlunde.

 

Bagerst på forfanget er det en str. 2 trekrog, mens den forreste er en 8, som skal være "læbekrog". Forfanget her er tiltænkt mindre skaller, hvorfor der kun er læbekrog og én krog til siden af agnfisken. Villle man bruge forfanget til større agnfisk, så havde vi suppleret med endnu en str. 2 eller en Scorpic krog imellem de to kroge. Det med at bruge en trekrog som læbekrog har vist sig som en god ide, og ofte er gedderne fraktisk kroget på den lille krog oppe ved hovedet på angfisken.

 

Her er der så kommet først en rød raslekugle, så en smileblade og sidst en perle og evt. en flådstopper på. Flådstopperen er mere for at holde styr på det hele, og man skal lige holde øje med, at den ikke kommer til at presse ned på perlen, sådan at den presser ned på smilebladen, som så ikke kan køre frit. 

 

Vi plejer at lave forfanget 50-75 cm langt, og slutter altid af med en svirvel i enden. Under normale omstændigheder, så vil de fleste lystfiskere være i udemærket stand til at binde en svirvel på linen. Men når man arbejder med 0,90 eller kraftigere nylonline, så kan det alligevel godt blive lidt besværligt, da en så kraftig line har sin egen vilje. Derfor har vi illustreret en knude, som man kan binde med stort set alle liner - Vi kender ikke navnet på knuden, men den virker.

 

Igen bruger vi fluestikket som en ekstra hånd, til at holde svirvlen. Vi kører linen igennem svirveløjet og snor linen 3-4 gange bagud. Herefter fortsætter vi med at sno linen 3-4 gange, men denne gang tilbage op mod svirvlen, sådan at snoningerne kører ind over hinanden. Linen stikkes herefter igennem hullet foran svirvlen. Vær lidt tålmodig når du strammer knuden, den skal lige arbejde sig lidt sammen. Fordelen er til gengæld, at knuden strammes endnu mere, når der bliver trukket i enden med krogene.

 

Vi plejer gerne at slutte af med at smelte enden af linen og presse den flad med en ligther eller med en "kællingeknude", hvis eneste job er at sørge for, at linen ikke kan trækkes igennem hullet. Ikke at vi nogensinde har oplevet dette, men "Better safe than sorry".

 

Så er forfanget færdigt, og klar til brug. Som nævnt er det illustrerede forfang tiltænkt dørgefiskeri, da disse smileblades ikke har meget effekt ved stationært fiskeri.

 

Ønsker man derimod at fiske sin angfisk udelukkende stationært, så vil vi typisk undlade propellere, perler mm., men blot lave et neutralt forfang. 

 

Men fisker man nu meget på f.eks. bunden med skaller, så var det måske værd at lave noget lignende med selvlysende beans og/eller med popup-balls eller balsatræ (øverste billede i nederste højre hjørne).

 

Derudover så er den viste "Rig-rulle" uundværlig, hvis man går bare lidt op i sine forfang. Vi gider i hvert fald ikke at bruge timer på at lave nye forfang, for så at konstatere, at linen har fået et grimt knæk, når man ankommer til fiskevandet. Derudover så kan man inde i denne type rigrulle have balsatræ og flåd, hvilket jo er ganske praktisk.

 

Vi har købt vores sidste færdigkøbte forfang, for det er ikke sjældent, at vi har mistet pæne fisk på disse, ligesom at vi har set vores del af bøjede og uskarpe krogspidser samt knækkede svirvellåse.

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull