Geddefiskeri

Geddefiskeri generelt

 

Geddefiskeri generelt kan nogle gange være en svær størrelse, at blive klog på. Bedst som man mener, at man har fundet "Den Hellige Gral", så bliver man igen udfordret på både tålmodighed og tro på tingene.

 

Vi har efterhånden beskrevet de forskellige fiskemetoder ret grundig i andre artikler, men det kan nogle gange godt være svært at overskue, hvilken metode eller indgangsvinkel, der bedst passer til en selv.

 

Man kan jo fiske gedder på rigtig mange forskellige måder, og det bedste råd vi næsen kan give er, at man skal fiske varieret. Man skal ikke stirre sig blind på én metode alene, men altid være klar til at ændre sin tilgang og prøve en anden teknik af. Det kan sagtens være, at den metode man typisk bruger, er rigtig effektiv størstedelen af tiden. Men man vil stadig opleve dage, hvor det bare ikke virker, og så gælder det om at have en plan-B, C og D i baghånden.

 

 

Grejet: Er man ny indenfor geddefiskeriet, og skal ud og købe sin første stang og hjul, så skal man være afklaret med, hvor tungt man ønsker at fiske. Altså hvor store agn ønsker man at fiske med. Man skal ikke blive skræmt over vægt og størrelser på nogle af de agn, der fås til "moderne geddefiskeri", og 15-25 cm er bestemt ikke for stort.

 

Vores råd til den første stang vil være omkring 6-8 fod og med en kastevægt på minimum 80-100 gram. Med en sådan stang vil man kunne kaste og fiske rigtig mange forskellige agn, fra det lettere jerkbaitfiskeri, spinnere, jigs, mellemstore woblere, samt de fleste swimbaits og sågar det lettere fiskeri med agnfisk. Især hvis man ønsker at fiske med nogle lidt større agn, så er det utrolig vigtigt, at stangen er en anelse stiv. For når en gedde klapper tænderne om en stor agn, så holder den fast. Og for at man både kan flytte agnen i munden på gedden, men samtidig få sat de kraftige kroge i den hårde mund, så kræver det, at man kan give agnen et godt ryk, når man giver modhug.

 

Om man bruger multi- eller fastspolehjul kommer sig ikke så nøje, så længe det er et hjul, der har en god bremse. Dette er igen vigtigt for at kunne sætte krogene i modhugget, men også fordi, at en gedde på en meter eller derover altså trækker til. Fastspolehjulet er nok mest brugervenligt for begyndere, men begge har sine fordele og ulemper.

Vi er med tiden blevet størst tilhængere af multihjulene, men det kræver lidt øvelse at fiske med dem, og det er mest af alt en smagssag. 

 

Af line til et sådan sæt, vil vi nok foreslå en god flettet line imellem 0,20-0,40 mm., alt efter hvor tungt man fisker. Men et godt geddeforfang, gode låse, svirvler og kroge er mindst lige så vigtige, da det typisk er det der giver efter, hvis man køber for billigt.

 

Agnen: Man bør altså variere sit grejudvalg, og altid have andre typer af agn i tasken. Farver spiller selvfølgelig også en rolle, men det er mindst lige så vigtigt, at man kan skifte agntype frem for farve. Så der er ingen grund til at købe 20 forskellige farver af den samme agn, men mindst lige så vigtigt er det, at man kan skifte dybde, teknik og hastighed.

 

En helt åbenlys fordel ved at anvende større agn er, at man ikke så ofte oplever dybe krogninger. Gedden klapper tænderne om de større agn, i stedet for at nærmest inhalere det, hvilket man oftere oplever med de mindre agn. Krogen sidder derfor ikke så dybt, hvilket både gør afkrogningen lettere, men også giver bedre mulighed for Catch & Release fiskeri.

Et lille udplug af agn, som man ikke går helt galt af.

 

Ofte er det effektivt at fiske med noget, der laver mange vibrationer/støj i vandet, som f.eks. jerkbaits, spinnere og store woblere med raslekugler, da gedden reagerer på denne form for vibrationer/støj i vandet. Nogle dage vil en roligt fisket spin-flue, swimbait, jig eller agnfisk dog være klart mere effektivt, og det er ikke altid til at vide på forhånd, hvad der virker bedst. Nogle dage skal man fiske dybt, og andre dage helt i overfladen, og det er her det varierede grejudvalg kommer til sin ret.

 

Teknikken er for de enkelte agntyper meget individuelle, men dog er der stadig nogle faktorer, der kommer i spil for dem alle.

 

- Farten man spinner ind med, kan ofte være noget af det helt essentielle, og kan afgøre, om man får hug eller ej. Om det skal være langsomt, middel eller hurtgt, det afhænger meget af dagen, så der er ingen regler udover at prøve sig frem. Fisker man i grumset og uklart vand, på meget dystre dage eller hen mod solnedgangen, så er det ofte en god tommelfingerregel, at fisk langsomt, da gedden så har større mulighed for at spotte sit bytte/agnen. Er det derimod klart vand og høj sol, så prøv at køre så hurtigt som muligt, så gedden ikke når at "overveje" situationen, men hugger pr. refleks.

 

- Spinstop eller ophold i indspinningen, om man vil, er bestemt effektivt, og hvis man gør det til vane jævnligt at lave et spinstop, så vil man hurtigt bemærke, at hugget typisk falder lige når man stopper agnen, eller lige når man sætter i gang igen. Især med jerkbaits og swimbaits kan det ofte være en god ide at spinne ind med relativ høj fart, og så lave lange spinstop ind imellem, da disse agntyper typisk "hænger" næsten neutralt i vandet.

 

Har man en følger med ind til båden/land, så kan der ske to ting, når man laver et spinstop - Den kan miste interessen, fordi agnen "mister" sin forførende gang, eller den hugger resolut. Har man en af de dage, hvor de mister interessen, så sæt farten op, i stedet for at lave spin-stoppet, og så vil hugget ofte komme prompte.

 

- Især når man fisker fra båd, og er midt ude på vandet, så er det en rigtig god idé ikke at trække agnen op af vandet med det samme, den kommer hen til båden. Lad den lige hænger der et øjeblik, eller træk den ud til siden. Det sker jævnligt, at gedden følger sit bytte/agnen, og når man så stopper eller ændrer retning, så kan dette til tider udløse hugget.

 

- Dybden man fisker, kan også være utrolig afgørende for, om man fanger noget. Som udgangspunkt så skal man sommer og vinter søge de dybere steder, eller skrænterne op til de dybere områder, imens man i forår og efterår typisk vil opleve et godt fiskeri over relativt lavt vand, eller skrænterne op til disse. Hen mod skumringen er det dog altid en god ide at prøve de lidt lavere området af, da gedderne ofte søger ind mod vegetationen, for at jage, når lyset forsvinder.

 

Vigtigst af alt er næsten, at man er klar på at tænke udenfor kassen, og af og til prøve de lidt besynderlige ting - Fisker man et sted, hvor der er et stort fiskepres, så er det altid et godt trick, at lure hvad de andre gør, og så gøre det modsatte - Hvis gedderne i den pågældende sø jævnligt bliver præsenteret for f.eks. spinnere, så prøv evt. en spinflue swim- eller tailbait, der giver en helt anden præsentation i vandet.

 

Selv som erfaren geddefisker, så kan man være forfalden til at gøre det, man altid gør, fordi man hygger sig med det, og det jo oftest virker. Nogle gange kan man faktisk været tilbøjelig til at stirre sig blind på én bestemt metode, og så bare fortsætte med det. Efterhånden som vi har afprøvet stort set alle tænkelige fiskeformer efter gedder, så har vi i perioder gjort det samme, når man nu lige havde konstateret, at man havde fundet "Opskriften". Men sandheden er, at intet er sort/hvidt, og den egentlige udfordring består i at finde ud af, hvad der virker på netop den dag, hvor man er af sted.

 

Oplevelsen: Noget af det sjove ved geddefiskeriet er netop, hvor varieret det kan være, og hvor forskelligt det er fra dag til dag. Nogle dage skal man bare kaste noget ud, der siger "Plask" når det rammer vandet, og andre dage skal man virkeligt arbejde for sagen - Og det er sjældent til at vide på forhånd, hvilken type dag man får.

 

Men uanset om man bedst kan lide, at sidde fra land i sin klapstol med en agnfisk på bunden, finder spænding i at fiske UL-spin, kan lide det mere aggressive jerkbaitfiskeri eller er forfalden til det mere forførende fiskeri med tail- eller swimbaits eller sågar med fluestangen, så er der noget for enhver smag.

 

Vigtigst af alt er nok næsten, at man reflekterer over de ting man har gjort, når man kommer hjem, for på den måde hele tiden at udvikle sig som lystfisker. Men mindst lige så vigtigt er det, at man konstant er klar til at ændre teknikken man anvender, når man er afsted. Eksperimenter med det grej man bruger, og hvordan man bruger det, og vær altid klar på at prøve noget nyt - Og det uanset om det gælder forfang, agntype, fiskemetode eller fiskedybde, så er der ingen regler for, hvad der kan virke netop dén dag.

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull