Grubrigs

Hjemmelavede Grub-rigs

 

Når det kommer til at lave rigs til diverse gummidyr som grubs, curly tails, beaver tails og paddle tails, så er der flere forskellige muligheder for, hvordan man kan lave det.

 

"Hollænder-rigget" er ikke til at komme udenom, men også noget så simpelt som en jig-krog og en eller to stinger-kroge (ekstra 3-kroge) giver rigtig mange muligheder for, hvordan man kan fiske disse gummidyr. 

Et lille udplug af nogle af de agn, man kan lave.

 

Noget af det mest overraskende ved disse agn er næsten, at de faktisk kaster ganske udemærket. Disse store gummikroppe vejet typisk imellem 50-120 gram, og det er derfor ikke nødvendigt at belaste dem, for at man kan kaste dem ud.

 

Og så er det jo altid fedt selv at fremstille agn og så efterfølgende fange noget på dem. Og med disse grub-rigs er vejen til succes meget kort. De er lette at fremstille, og man får nogle virkelig giftige agn, som gedderne virkelig bliver fristede af. 

 

"Hollænder-rigget"

(med tilladelse fra Mr. Antoni)

 

I korte træk er "Hollænderrigget" noget man selv bukker og tilpasser til den enkelte agn/gummikrop, og man bestemmer derfor selv alle detaljerne i, hvordan rigget får agnen til at gå igennem vandet. Typisk løber rigget på undersiden af agnen, og vægten af rigget samt kroge vil hjælpe til, at agnen holder sig "oprejst" i vandet. Da rigget ikke er belastet på nogen måder, så vil agnen dog til tider "rulle rundt" under indtagningen, men det skal man nu ikke blive frustreret over. Det er bare med til at give agnen sin forførende gang i vandet.

 

Vi laver selv disse rigs af 2 mm galvaniseret hegnstråd, og det er noget der holder. En 1,5 mm tråd bør også være kraftigt nok, til at kunne holde, hvis man ikke vælger en alt for blød tråd. Man kan købe denne slags tråd ved de fleste byggemarkeder, og ofte kommer de på ruller á enten 25, 50 eller 100 meter, og det er vist mere, end man nogensinde kommer til at få brug for, og er med til at gøre prisen på at fremstille disse rigs meget overkommelig.

 

Det kræver oftest lidt værktøj og tænger til at bukke og klippe i hegntråden, men også en spidstang/krogløsnertang til at bukke omkring og lave øjer samt en skruetrækker (stjerneskruetrækker er klart at foretrække, da fladkærvede ofte bliver bredere mod spidsen, og giver problemer med at trække rigget af igen) til at lave spiralen er praktiske redskaber.

Lidt nye grubs og klar til at gå i gang

 

Klip et stykke tråd af, som passer bare nogenlund i længden, så det er til at arbejde med. Buk derefter tråden omkring skruetrækkeren, sådan at man får en spiral. Her er den inderste del af kæberne på papegøjetangen geniale til at holde både skruetrækker og tråd på plads.

Buk tråden omkring skuretrækkeren og hold det fast med tangen

 

Klip enden af, så man har en helt jævn spiral, og klip den gerne lidt skrå af, så den bliver lidt spids. Til at bukke øjet hvor forfang/linen skal monteres, er det lettest at bukke tråden omkring en spidstang, og så efterfølgende press det endnu mere sammen. Drej herefter tråden omkring aksen en enkelt gang, så man er sikker på, at det er et stærkt øje.

Klip enden af, så den "skruer" helt ud i enden

 

Herefter er det en god idé at have gruben foran sig, så man kan se, hvor man skal bukke, for at rigget følger kroppen. Lav øjer til kroge på samme måde, som det foreste øje. På de helt store grubs er det fint med to kroge, men selv på ret store grubs, så vil en krog ofte kroge lige så fint.

Hold jævnlig gruben op til rigget, for at se, hvor der skal bukkes

 

Til slut så er det en god idé at lave et buk på tråden, som man kan presse ind i kroppen bagtil. Denne vil ofte blive trukke ud, når man fighter fisk, men er let at presse ind igen.

Drej rigget i gruben, så halen går enten op eller ned

 

Drej rigget ind i kroppen som en proptrækker i en prop. Det er en god ide lige at rette rigget lidt ud inden, så man lettere kan dreje rigget. Det kan godt være svært på forhånd at forudsige, hvordan halen kommer til at vende, når rigget er skruet helt i bund, men det er bare at prøve sig frem. Herefter presses rigget ind i den bagerste del af kroppen, og så er det sådan set færdig.

Pres enden af rigget ind i kroppen, så det sidder helt tæt til gruben

 

Mht. valg af kroge, så skal de selvfølgelig passe til placering og antal. Man kunne sagten på en grub af denne størrelse vælge 2 lidt mindre kroge. Dog er det vigtigt, at man ikke placerer dem for langt fremme, da de så vil fange forfang/line under kast, men heller ikke for tæt sammen, så krogene kan nå hinanden. Denne lidt større krog kan man med fordel presse ind i kroppen, så den sidder fast, og så kroger den fortrindeligt, når gedden som oftest hugger bagfra. Det giver også den fordel, at man ikke så let fanger grøde, da krogen ikke hænger og dingler, men også at fisken ikke få presset krogen fremad, når den hugger, og man dermed ikke har nogen effekt af modhugget.

Krog der passer i størrelsen er vigtigt, men meget større end denne skal det ikke være

 

Så er "Hollænder-rigget" færdig, og er klar til at fiske. Man vil af og til opleve, at gedden kan vride rigget lidt ud af form, men så retter man dem selvfølgelig bare igen. Vi har flere af disse rigs, der har produceret rigtig mange gedder på næsten rekordtid, men ingen af disse har været ved at gå op, hvor man hæfter forfang eller krogene fast - De er så rigeligt stærke.

Den færdige agn - En virkelig giftig grub, der kan fiskes meget varieret

 

Andre muligheder til at rigge gummidyr

 

Den klassiske måde at rigge denne type gummidyr på er, ved at man monterer dem på en jig-krog og så med en eller to stinger-kroge på. Herunder er den brune curly-tail monteret på en 6/0 og 15 grams jigkrog, hvilket får den til at fiske ca. 1 - 1½ meter dybt. Med denne type rig får kroppen en mere "jiggende" gang i vandet.

23 cm jig lavet om til en                      Og en lidt anderledes Curly-tail

 paddletail swimbait                              på jigkrog med en stinger

 

Herover til venstre er en af vores nyere fabrikationer, som dog stadig mangler at blive testet rigtig igennem. Det er en helt almindelig 23 cm gummi-jig, men monteret på et "Hollænder-rig", hvilket får den til at fiske som en paddle-tail swimbait, og testfiskeriet har indikeret, at det kan gå hen og blive en rigtig giftig agn. Holdbarheden af denne smallere krop er dog noget i det uvisse, da der ikke er så meget materiale at "skrue" rigget i. Men viser den sig giftig nok, så må man jo leve med at skulle skifte kropen til tider.

 

Som nævnt før, så er der virkelig mange muligheder for selv at lave sine rigs til disse lidt større gummidyr. Især værd at nævne er, at man kan lave nogle rigtig gode agn til fiskeri på lavt vand. Noget der godt kan være svært at finde hos de store gummi-agns-producenter.

 

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull