Ildfluen bindevejledning

Bindevejledning - Ildfluen

 

 

I teksten herunder, vil vi forsøge at beskrive den farverige og ganske velfangende geddeflue - Ildfluen. Det er nok ikke svært, ud fra udseendet på fluen, at regne ud hvor navnet kommer fra. Fluen er virkelig giftig i især de lidt mere uklare vande, eller hvis der fiskes efter sløve gedder, som skal provokeres til hugget.

Fluen både bundet  på rør/tube og på krog

 

Fluen består af en del forskellige materialer, hvoraf størstedelen er flash, som er med til at give fluen en livligt og pulserende gang i vandet. For at give fluen mere fylde, er det vigtigt, at man blande forskellige materialer sammen - Her er det dog kun fantasien der sætter grænserne, men det er en god ide, at man både vælger nogle bløde og livlige materialer (her softflash og anglehair), som giver fluen liv, men også nogle lidt stivere materialer (her krystal flash, krinkle flash og ged), som giver fluen fylde.

 

Derudover så har fluen et hoved med store øjne og epoxy - Man kan selvfølgelig også sagtens nøjes med f.eks. et conehead eller helt uden. Men dette hoved giver fluen et fedt udseende, men det gør også, at fluen slår lidt ud til siden under indtagningen, som man kender det fra jerkbaits.

Materialer

 

Der er egentlig ingen regler for, hvilke materialer der kan bruges, og vi har selv lavet flere forskellige variationer af denne flue - Vigtigt er det dog, at man i hver farve bruger 2-3 forskellige materialer, da dette både er med til at opbygge volumen, men også at give fluen sit udseende.

 

Fluen her bindes på et rør/tube, hvilket giver en mere gunsigt krogplacering. Man kan dog også sagtens binde fluen på en 3/0 til 5/0 krog, men gerne med en stinger-krog, da fluen bliver stor og lang.

 

Tuben/røret: Eumer i str. Large.

 

Tråden: Uni Big Fly 6/0 i hvid, men farven er ikke afgørende. Som vist til sidst er fordelen ved hvid tråd, at man kan farve det med en tusch - Kevlartråd kan selvfølgelig også anvendes.

 

Halen: Bucktail i rød (gul eller orange) til at skabe fylde, og så angel-hair, soft-flash og ged - Alternativt kan der også bruges gul big-fly fibre.

 

Kroppen: Minimum 2-3 af følgende materialer i både gul/guld, orange/kobber og røde farver: Soft-flash/flashabou, krystal-flash, angel-hair, og nogle lange geddehår (altså fra en ged). Det vigtige er, at man bruger både bløde og stive materialer, men også nogle materialer der både er gule, orange og røde, da disse skaber synligheden - Guld og kobberfarverne er mest for at give et spil i farverne og et livligt udseende, og krinkle-flashen for at give bare en anelse flouserende udseende.

 

Hovedet: 2 stk. 10 mm. 3D epoxy-øjne, og noget 2-komponent epoxy lim.

Bindevejledning

 

Tråden bindes fast på tuben, sådan at der er 1-2 cm rør frit bagude. Bind tråden en anelse stram, da dette er med til at bestemme, hvor dybt krogen kan presses ind i tuben. Dog skal man ikke binde for stram, da man så kan skære ind i tuben.

 

PS: Denne type nål til at holde tuben under binde-processen er bestemt ikke noget, vi kan anbefale.

Bank på bucktailen med fingren, så kommer inderpelsen let ud

 

Klip herefter et bundt bucktail af, som er ca. 1 cm i diameter. Tag fat ca. midt på bucktailen, og få banket det fri for inderpelsen/de kortere hår. Fordel bucktailen rundt om tuben bagerst, og kør tråden løst rundt om bucktailen 3-4 gange, inden der strammes til, så hårene rejser sig - Dette kræver selvfølgelig en stærk bindetråd.

Hold fast i tuben, når der strammes om bucktailen, da den godt kan dreje i stikket

 

Giv herefter det hele et par tørn ekstra med tråden, hvorefter de korte og fremadrettede spidser klippes af, og det hele bindes fast og optimalt får lidt superlim - Pas dog på at limen ikke løber op i selve bucktailen, da det bliver noget juks.

Så er man klar til at lave halen

 

Først lægges lidt angel-hair rundt om tuben lige efter bucktailen - Fordelen ved angle-hair er, at det lægger sig ovenpå bucktailen, og ikke så let skærer sig ned igennem, da det er lidt kruset. Herefter fordeles der 10-20 soft-flash strå, som er med til at give halen et mere glinsende og livligt look.

Husk at binde hale-materialerne sådan, at man kan vige det bagover, for at opnå styrke

 

Klip et bundt lange geddehår af, og børst inderpelsen af med en kam - Alt efter hvor langt oppe mod spidserne man holder på hårene, jo længere hår sorterer man fra.

En kam er et uundværligt stykke værktøj til at binde geddefluer

 

Igen fordeler man materialet rundt om hele tuben og binder det godt fast, inden man viger spidserne bagover, for at det bliver stærkt nok til, at kunne holde til en tur i geddebisserne. Lav herefter en stor dubbingløkke på 20-25 cm, og giv igen en dråbe lim. 

Kør trådholderen 2 gange rundt om dubbingløkken og stram til

 

Klip lidt guld soft-flash, lidt gule geddehår af, og træk lidt angle-hair ud af bundet. Nu skal disse 3 ting blandes sammen, hvilket lettest gøres ved, at man tvinder materialerne imellem fingrene, imens man redder det med en kam - Her er det en god ide, at man inden lige redder angel-hair og geddehårene igennem, inden man blander materialerne sammen.

 

Læg bunken med guld/gul til side - Den skal bruges om lidt.

Der vil gå lidt materialer til spilde, når man blander det - Især ged og angel-hair 

 

Så skal der laves en orange/kobber blanding - Her er der brugt krinkle-flash, soft-flash, krystal-flash og angel-hari, som bearbejdes på samme måde med kammen. Når materialerne er blandet, tager man ca. 1/3 af bunken fra, og klipper denne over på midten og trækker lidt i enderne, så de ikke er helt lige.

Valget af materialer er selvfølgelig frit - Men husk at vælg nogle med forskellige egenskaber, så man både får liv, men også fylde til fluen

 

Læg bunkerne med flash klar på bordet foran, sådan at bunken med guld/gul kommer først ind i løkken. Om man blander de korte og lange orange/kobber bunker, der er fuldstændig valgfrit, men den korte bunke er vigtig for at give fylde til fluen.

 

Giv dubbingløkken noget voks, inden materialerne kommes i - Det gør det markant lettere både at fordele materialerne, men også at holde dem i løkken, når man arbejder med den. Hårvoks er et udemærket alternativ til en købt fluebindings voks, bortset fra at man typisk får voks på fingrene, og klistrer lidt til flashen.

Det kræver lidt øvelse, at få flere bunker flash ind i løkken på denne måde 

 

Læg så først guld/gul blandingen ind i løkken, dernæst den korte bunke og så den lange bunke orange/kobber - For at holde på dette, kan man bruge klemmer, eller som her en dubbingtwister, så man stadig kan åbne løkken, uden at alt flashen falder ud. Her er det vigtigt, at man har en stor løkke, så man til sidst kan få den lange flash igennem, uden at det driller for meget.

 

Alternativt kunne man sagtens have nøjes med bunken med guld/gul, og så lavet en ny dubbingløkke til bunken med kobber/orange.

 

Bemærk hårklemmen - Den er intet mindre end genial til at holde styr på materialerne.

Det korte flash giver fylde, da de ikke så let klasker sammen, når det bliver vådt

 

Fordel herefter materialerne jævnt i løkken, så det ikke ligger i klumper - Hvis materialerne ligger i klumper, bliver det både livløst, ligesom at tråden ikke strammer så hårdt om det, og det har lettere ved at falde ud.

Flashen kan let blive viklet ind, men igen er kammen god til at filtre det ud igen

 

Placer dubbingtwisteren i bunden af dubbingløkken, og sno løkken stramt, sådan at materialerne bliver holdt godt fast. Man skal ikke blive frustreret over, at materialerne filtrer sig sammen, men vigtigt er det, at løkken er helt stram, inden at man forsøger at redde det ud - Lad være med at flå i materialerne, men giv det tid, og red det langsomt ud, så man ikke krøller flashen.

Igen er kammen genial til at få styr på det hele

 

Hackel/tørn dubbingløkken rundt om tuben, som var det et almindelig hackel, imens materialerne stryges bagover, så man ikke får for mange ugler.

 

Når alle materialerne er kørt på tuben, bindes løkken fast, og det resterende af løkken klippes af - For at undgå, at man får lim i flashen, lægges der lidt lim på selve bindetråden, som køres et par gange rundt hvor dubbingløkken er bundet fast.

 

Igen kan man med lethed give fluen en tur med kammen, for at få det hele redt ud - Skulle der dog være kommet nogle løkker, som kammen hænger fast i, så skal man ikke trække disse ud med kammen, da det både vil krølle flashen, men man risikerer også, at man trækker flere materialer med ud af løkken - Her kan man evt. med en kniv eller åben saks komme ind og fange løkkerne, og så skære dem op.

 

Bagefter skal der laves en ny dubbingløkke på 15-20 cm.

Der skal ikke nær så meget rødt i, da det blot skal danne hovedet og give et skær

 

Så skal der blandes røde materialer til den sidste dubbingløkke - Her er der brug soft-flash, krystal-flash og røde geddehår (igen fra en ged, og ikke en gedde).

 

De blandes igen med kammen, og deles op i 3 bunker, hvoraf den der først skal i løkken klippes over, så den giver lidt løft til de længere fibre.

 

Giv igen dubbingløkken noget voks, så den holder ordentlig fast i materialerne.

Igen bruges dubbingtwisteren til at holde løkken stram, imens den kan åbnes i enden

 

Nu bliver det lidt tricky - Først lægges den korte bunke blandede materialer ind i dubbingløkken, og derefter den første lange bunke. Den sidste bunke skal man have til at skabe nogle lange fibre, som kommer langt ned ad kroppen på fluen - Derfor skal den sidste bunke lægges ind i løkken sådan, at det kun er ca. 1/4 af bunken, der stikker op, imens 3/4 af bunken hænger ned (eller alt efter hvor langt man tør presse heldet).

 

Igen er det lettest, hvis man bruger noget til at holde løkken stram om de 2 første bunker - Når den sidste bunke materialer er kommet ind i løkken, så strammer man tråden op, så den voksede tråd kan gribe fat om materialerne.

Få flashen fordelt godt i dubbingløkken, og twist den godt stram

 

Fordel materialerne jævnt i dubbingløkken, og spin dubbingtwisteren forsigtigt indtil tråden bliver godt stram. Så tørnes/hackles dubbingløkken igen op langs tuben, og igen er det vigtigt, at man får materialerne bagover, sådan at de kan bevæge sig frit, og bliver livlige i vandet.

 

Red herefter igen fluen ud med kammen, og igen uden at rykke flash ud af dubbingløkken.

 

Giv tråden en dråbe lim, og klip resten af dubbingløkken af.

Afslut dubbingløkken med at køre trådholderen 2 gang rundt om løkken, for at låse den

 

Bind en god klump tråd foran den sidste dubbingløkke - Her skal øjnene placeres, så dette skal hjælpe med, at de ikke sidder alt for tæt.

 

Bindetråden klippes nu af, og sikres med en dråbe lim.

 

Her ses fordelen ved en hvid bindetråd - Man kan let med en sprittusch farve den blottede del af tråden, så den falder naturligt sammen med resten af fluen.

Bind et godt lag tråd på ca. 1 cm frem for fluen, da øjnene er 10 mm

 

Nu er selve fluebindingen sådan set færdig, og man ville sagtens kunne bruge fluen her, som den er, eller evt. med et conehead. Men i stedet vil vi lave et epoxyhoved, som giver fluen en mere side-to-side gang i vandet, noget som gedderne jo har svært ved at modstå.

Superlim er enhver geddefluebinders bedste ven

 

Brug noget superlim til at lime øjnene fast på tuben, som vist på billedet herunder. Optimalt er det, hvis man har noget superlim "Gel", som er tykkere og ikke så let løber op i flashen. Men alm. Loctite kan også sagtens bruges, selvom man lige skal sidde lidt længere og holde øjnene på plads.

Lim øjnene på en af gangen, og hold dem på plads indtil limen er hærdet

 

Tryk noget 2-komponent epoxylim ud på noget papir, og bland det med dubbingnålen. Først er limen klar at se på, så bliver en lidt grumset/mælket, og når den bliver helt klar igen, så er den færdig blandet.

Dubbingnålen er genial til at arbejde med epoxylimen

 

Påfør lidt efter lidt epoxy limen imellem øjnene med dubbingnålen, og sørg for at få det ordentlig ned bag øjnene, så hovedet bliver godt massivt. Lad fluen sidde vandret i fluestikket imens limen påføres, og skift imellem at lægge det på under- og oversiden, da limen løber lidt. Fyld det godt ud imellem øjnene, så hovedet bliver massivt. Limen glatter selv ud og bliver helt jævnt, så det skal man ikke tænke på.

Brug igen hårklemmen til at holde styr på materialerne

 

Når man har fået fyldt hovedet godt ud med epoxy, så presser man hårklemmen lidt frem, sådan at evt. flashmaterialer der skulle være kommet i kontakt med limen, ikke bliver lagt ned.

 

Og nu til det alle vigtigste ved denne slags epoxyhoveder - Man skal rotere fluen hver 5 - 10 sekund i ca. 5 minutter, indtil limen er tørret. Man kan købe nogle roterende epoxyhoved tørre, som gør det lettere, men man kan sagtens sidde og dreje fluen i hånden/fluestikket, og holde øje med, at limen bliver jævnt fordelt.

Så er Ildfluen færdig, og er efter vores overbevisning ganske giftig at se på og fiske med

 

Herefter klippes stumpen af tuben af, og fluen er færdig.

 

Sådan rent bindeteknisk, så er fluen lidt sværere at binde, end en helt almindelig flashflue. Men har man nogenlunde styr på at arbejde med dubbingløkker, så er det noget, som man sagtens kan begive sig ud i. De sværeste dele ved fluen er nok, hvis man som her arbejder med Angel-Hair, som godt kan filtre, når man redder det med en kam, og så det at arbejde med flere store bundter i dubbingløkken - Ellers er resten forholdsvis lige til.

 

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull