Jigfiskeri

Jigfiskeri

 

Fiskeri med jigs, shads og hvad der ellers findes af store som små gummidyr, er også en yderst effektiv fiskemetode, som der jævnligt bliver taget rigtig pæne fisk på. Mange af vores første gedder blev fanget på jigs, og vi tager sjældent nogen steder uden, at æsken med de mest bruge jigs er i tasken. 

 

Noget af det smarte ved de fleste jigs er, at man kan belaste de forskellige gummidyr med jighoveder, og dermed selv bestemme dybden, som de fisker på. Det gør denne type agn meget fleksible. Men også måden man fisker dem på varierer meget, og udtryk som "Vertcal jigging" og "Drop-shoot" er noget, man ofte støder på.

 

Deruover så er jigs sublime til at fange især aborre og sandarter, og til netop disse arter, så vil vi ofte tage udgangspunkt i jigs, som den primære fiskemetode.

 

 

Grejet vi bruger er meget forskelligt, eftersom agnen og teknikken også varierer meget. Hvis vi bare "spinfisker" med jigs, så vil vi som oftest vælge en spinnestang og hjul, og typisk vil valget faldet på UL-grejet.

 

Hvis metoden vi vælger er Vertical-jigging eller Drop-shoot, så vil vi som oftest foretrække multihjul, da det er lettere at give en anelse line, og få agnen ned til bunden, og ikke hele tiden skulle stå og bakse med at slå bøjlen på spinnehjullet til og fra. Man kan også lettere "dosere" mænden af line ved at holde tommelfingeren på spolen på et multihjul.

 

De fleste stænger til fiskeri med jigs ligger på 20-40 gram, og det slår også meget godt til, ved de jigs som vi oftest anvender til fiskeri efter sandart og aborre. Dog bruger vi af og til også 80-100 grams spinnestænger, og i nolge tilfælde også vores jerkbaitstænger til de noget større jigs.

 

Hvad angår forfang, så er det lidt af en videnskab - Fisker man målrettet efter sandart, så skulle det eftersigende gøre en stor forskel, hvis man bruger en forholdsvis tynd flourcarbon-line til forfang, da det forøger chancerne for bid markant. Sandartens tænder skærer nemlig ikke forfang over på samme måde, som en geddes gør det. Men er der mange gedder, hvor man fisker, så ville vi næppe vælge noget der er tyndere end 0,80-1,00 flourcarbon. Og ved aborrene så gør det måske en lille forskel, men de holder sig sjældent tilbage for at hugge på kraftige forfang.

 

 

Agnen er som før nævnt primært gummikroppe, som man derefter selv belaster med et jighovede, for at få den ønskede vægt på agnen. Ofte vil en jig gå ret lige op og ned i vandmasserne, når man løfter og sænker stangen, men hvis man presser krogen lidt skævt igennem kroppen, så vil den istedet slå en del ud til siderne og rulle rundt, hvilket giver en rigtig forførende gang.

 

Man kan i perioder godt opleve, at man har svært ved at kroge fiskene med blot den ene ryg-krog, som er på jighovedet. I disse situationer kan man med fordel tilføje en "Stinger-krog" (en trekrog, som sidder lægnere ned på kroppen af jiggen), og dette forøger markant krogningsprocenten. Dog kan der også være dage, hvor det ved f.eks. fiskeri efter abrorre kan give problemer, at man har trekrogen på, da de godt kan finde på at sluge hele agnen - Og så er det lettere bare at kringle eller klippe rygkrogen fri, end hvis der også er en ekstra trekrog.

 

Jigs generelt hører under kagetorien "Paddle-tails", og hvis man ønsker at fiske med nogle større af slagsen, så findes der efterhånden en del store både rene gummikroppe, men også færdiglavede agn med krogsæt og det hele på markedet.

Et lille udvalg af det mest brugte jigs

 

Mange af disse agn har en begrænset levetid, da det ikke er unormalt, at geddetænderne får kappet hale eller finner af, og at aborrenes små fine tænder simpelhent "slider" agnen over. Dog kan man med en ligther eller lidt lim foretage reperationer, og på den måde forlænge agnens levetid, hvis de blot er blevet lidt "slidte".

 

Teknikken varierer meget, alt efter hvordan man ønsker at fiske jiggen. Man kan sagtens bare spinne jiggen ind, og med små som store nøk/løft med stangspidsen, kan man få jiggen til at gå utrolig forførende igennem vandet.

 

Skift imellem antallet af gange man løfter stangen, hold pauser, så jiggen langsomt daler i vandmasserne, spin den normalt ind et par meter, så jiggen bare gå lige igennem vandet, og begynd herefter igen at løfte stangen, så jiggen igen bevæger sig op og ned. Det giver en rigtig god imitation af en syg fisk, og det er virkelig effektivt.

 

- Vertical jigging: Bliver oftest benyttet efter sandart og aborre, men gedderne kan også sagtens lade sig forføre af metoden. Det kræver en båd og med store fordele også et ekkolod og en el-motor. Så sænker man sin jig lige ned under båden, og med el-motor bevæger sig rundt, imens man på ekkolodet leder efter skrænter og stimer af småfisk, som aborre, gedder og sandarter er på jagt efter. Typisk fisker man sådan, at jiggen lige rammer bunden, og de små "bump" som det giver, kan ofte tiltrække fiskene - Står stimenn af fisk højt i vandmassen, så skal man selvfølgelig også prøve at fiske højere i vandet.

 

- Drop-shot: Er næsten samme metode, som verticalt, og grundteknikken er den samme. Forskellen består i, at jiggen ikke kommer helt ned til bunden, men at man binder et stykke bly for neden af forfanget, og så lidt lægnere oppe af forfanget binder en krog på. Dette giver muligheden for, at man med blyet stadig rammer bunden, og får blyet til at lave de små bump, men har agnen præsenteret lidt højere i vandet, så fiskene på bunden kan se dem nedefra, men også at agnen ikke bliver skjult i grøde eller bliver præsenteret for fisk der er aktivt fødesøgende, og ofte vil svømme rundt lidt over bunden.

 

Den helt store fordel med jigfiskeriet er nok, at man ligesom jerkbaitfiskeriet selv tilfører agnen liv med stangen, og at man derfor undgår den monotome gang, som mange andre agn har. Derfor er jigs også et udemærket alternativ til jerkbaits, når man fisker over dybere vand.

 

 

Oplevelsen ved fiskeriet er, at fiskene hugger ganske hårdt på jigs, og ofte kommer med en kraftudladning lige efter hugget. Hen over sommeren bliver de mindre jigs ofte taget frem, og så bliver der oftest primært fisket efter aborre, men jævnligt med rigtig pæne gedder som "bi-fangster", og med muligheden for sandarter, hvis de findes, hvor der fiskes.

 

Vi har ofte haft helt ekstremt godt aborre-fiskeri på de mindre jigs, og har flere gange oplevet at have 3-5 hug pr. kast. Det er super sjovt, når man har disse perioder, og går vi målrettet efter aborrene, så vil vi 99 ud af 100 gange montere en jig på forfanget som udgangspunkt.

En mindre hidsig sommergedde, som ikke kunne stå for jiggen

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull