Marabou Baitfish bindevejledning

Bindevejledning: Marabou Baitfish

 

Marabou Baitfish (som vi har valgt at kalde den) er en super simpel flue at binde, hvilket gør den yderst egnet til begyndere bag fluestikket. Den kræver heller ikke, at man køber sig delvist fattig i materialer, da den består af forholdsvis få komponenter. Men det er der slet ikke noget forgjort i, for den fisker stadig ganske fortrinligt, og gedderne nærmest kaster sig over den.

 

Denne flue vil sagtens kunne fiskes på f.eks. klasse 7/8 grej, da den ikke bliver så voldsomt stor. Marabouen suger godt nok lidt vand, men klasker også sammen, når den kommer op af vandet, og skaber derfor meget lidt vindmodstand - Fluen kaster derfor ganske let. 

Bemærk den klemte modhage - Især til fluefiskeriet gør det alt meget lettere

 

Modellen vi her viser, har grødebeskytter lavet af 0,70 mm nylonline. Netop at man kan lave denne slags grødebeskytter, er en af de helt store forcer ved denne type fluer. Laver man samme type grødebeskytter på f.eks. en flashflue, så vil flashen vikle sig ind i grødebeskytteren, og blive filtret sammen - Men det problem har man ikke med denne flue.

 

Derudover så har fluen et epoxyhoved, som både giver et livagtigt udseende, men også belaster fluen lidt i spidsen, hvilket giver den en svagt jiggende gang i vandet. Fluen her er bundet på en ganske kraftig og ret tung krog, som gør, at den fisker lidt dybere end de fleste andre fluer. Den er derfor et oplagt valg, når der skal afsøges grødefyldte skrænter, hvor gedderne ofte står på lur, og venter på, at det næste måltid svømmer forbi.

 

Krogen: anvendt her er en Mustad Ultra Point 4/0, som bevidst er en ret kraftig krog, så fluen kommer lidt ned i vandet - Den vil dog sagtens kunne bindes på en let krog, så den kan fiskes igennem sivskove mm.

 

Bindetråden: Uni Big Fly 6/0 i hvid - Kevlartråd kan selvfølgelig også anvendes.

 

Materialerne: Brugt til denne flue er noget hvidt marabou, samt noget 15 mm kaktus chenille i pearl (hvid kan dog også bruges). Grødebeskytter af 0,70 mm (ca.) nylonline.

 

Hovedet: 2 stk. 10 mm. 3D epoxy-øjne, og noget 2-komponent epoxy lim. 

Bindevejledningen 

 

Start med at binde tråden på krogen, og derefter nylonlinen, som skal fungere som grødebeskytter. Det er vigtigt at grødebeskytteren kommer til at ligge ovenpå krogen.

Den relativt simple mængde materialer fundet frem

 

Bind grødebeskytteren godt fast, og giv den en omgang sekundlim. Bind den gerne lidt ned på krogbøjningen, da det minimerer, at marabouen kiler sig ind imellem krog og grødebeskytter, og blot ender som en klump i vandet.

Ca. 1 helt fjer marabou bundet på krogen

 

Bind herefter en god omgang marabou på oversiden af krogen lige før krogbøjningen. Læg materialerne oven på krogen, sådan at det ikke vikler sig for meget ind i krog og grødebeskytter.

Tørn chenillen frem langs krogen, og vig dem løbende bagover, så den rejser sig

 

Kaktus chenillen bindes ind samme sted som marabouen, og tørnes/hackles efterfølgende op langs krogskæftet, til man er ca. 1 cm fra krogøjet, hvor den bindes fast.

 

Man kan med fordel undervejs give chenillen lidt lim, sådan at hele fluen ikke trevler op, hvis gedden får tygget i den. Man skal dog være nøjsom med limen, så man ikke limer alle materialerne sammen.

Giv gerne sekundlim hver gang, man har fæstnet noget til krogen.

 

Så skal grødebeskytteren bindes ind - Træk nylonlinen nogenlunde til, så den følger krogbøjningen, og bind den fast bag krogøjet. Klip linen/grødebeskytteren af, sådan at den stikker 1½ - 2 cm frem for indbindingen/krogøjet.

 

Smelt nu spidsen af linen med en lighter, og pres enden flad, så den får en krave. Linen trækkes/skubbes nu tilbage til indbindingen, og bindes fast. Bemærk, at der gerne skal være lidt frigang imellem grødebeskytter og krogen.

Endnu engang er næsten et helt fjer marabou bundet på

 

Bind så en god omgang hvid marabou på oversiden af krogen, sådan at det skaber ryggen på fluen. Som det altid er med geddefluer, så kan man næsten ikke binde for meget på.

 

Lav en whipfinish eller giv lidt lim og klip tråden af. Fluen ville sagtens kunne fiskes, som den er her, men for lige at gøre den endnu mere livagtigt, så skal der laves øjne og epoxyhoved.

 

Det er derfor helt bevidst, at "hovedet" på fluen er bundet lidt kraftigt, for der skal man nu lime 2 stk. 3D øjne på. Øjerne har godt nok klister på bagsiden, men det holder ikke særlig godt - Så brug en omgang sekundlim, og gerne af typen "gel", da det er lidt lettere at arbejde med til disse øjne. Giv limen tid til at tørre, så øjnene sidder nogenlunde fast.

Hårklemmer er geniale til at holde styr på materialerne, når der skal limes

 

Så skal man have blandet noget epoxylim. Dette gøres lettest ved, at man presser 2-komponentlimen ud på noget papir, og så blander det med f.eks. en dubbingnål. Først er limen klar at se på, så bliver en lidt grumset/mælket, og når den bliver helt klar igen, så er den færdig blandet.

 

Dryp/påfør limen imellem øjnene skiftevis på over- og undersiden af fluen, og forsøg ikke at komme for meget op i marabou og chenille. Limen løber lidt, og det er derfor praktisk, at lade fluen sidde i stikket, og så dreje fluen som man påfører limen på over- og undersiden, sådan at den ikke løber for meget ned i materialerne.

Har man ikke sådan en epoxy-tører, så kan man sagtens vende fluen i hånden/stikket.

 

Når man har påført epoxylim, så det fylder næsten helt op imellem øjnene, så skal limen tørre. Har man en epoxytører som denne, så er det selvfølgelig bare at sætte fluen i, og lade den dreje rundt. Ellers kan man sagtens med fluen i fluestikket dreje den med 5 - 10 sekundters mellemrum i ca. 5 minutter, og så er limen tør.

Det færdige epoxyhoved

 

Så er fluen færdig og klar til at komme i brug. Igen, der er ikke så meget hokus pokus i denne type fluer, og de er ganske taknemmelige at binde selv for nybegyndere.

2 forskellige størrelser - Nederste er på en 2/0 krog, som er bukket lidt, for at den dykker hårdt

 

Herover ses den bundne flue samt en lidt mindre artsfælle, hvor overvingen dog er undladt. Fluen er belastet med en tung real-eyes stick, ligesom at krogen er blevet bukket ganske svagt nedad ca. 1 cm fra krogøjet. Det får fluen til at jigge lidt voldsommere, da den dykker hårdere, når der er pause i indtagningen. Fluen var oprindeligt primært tiltænkt aborrene, men det er sjældent muligt at holde den fri fra pindegedder længe nok til, at man kan få den præsenteret for en fornuftig aborre - Det må vel trods alt være et positivt problem.  

 

Kombinationen af marabou-hale og chenille-krop er vel en af de mest anvendte mønstre til flere former for fiskeri. Dette er selvfølgelig ikke uden grund, men fordi at stort set alt fra "Grøndlændere" til "Gedden-Grum" har givet tilsagn om, at de synes godt om det.

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull