Store softbaits

Fiskeri med store soft-baits

 

Fiskeri med store gummiagn stammer oprindeligt fra USA, hvor Magnum Bulldawgs i mange år har været en af de mest effektive fiskemetoder efter Musky/Muskie (geddens artsfælle Muskellungen). Men det er bestemt også en ganske fortrinlig agntype efter gedderne, som ikke lader sig skræmme af strørrelsen på disse agn.

 

Med tiden er der kommet et stort udvalg af disse store gummiagn, og bedst kendt herhjemme er nok Alien Eels fra danske Savage Gear. Men mulighederne er dog meget større end som så, og med lidt kreativitet, så kan man virkelig fiske varieret med store gummiagn.

 

Dog skal det nævnes, at fiskeri med agn af denne størrelse kræver en del af både fisker, men i særdeleshed af grejet, da man kommer til at arbejde med agn der vejer fra 100 og helt op til 400 gram og ja endda større endnu, hvis man ønsker det.

 

 

Grejet: Skal som altid tilpasses agnen, og sjældent vil det være mere rigtigt, end med netop denne form for fiskeri. Der findes vel næppe andre former for geddefiskeri, som er hårdere ved alle komponenterne, end netop fiskeri med disse store gummiagn.

 

Stangen man vælger er direkte afgørende for, hvor store agn man kan fiske med, og hvor ubesværet man kan kaste disse ud. Der findes stænger på det danske marked, som kan klare de "mindre" agn, men hvis man virkelig vil fiske store agn, så skal man nok kigge mod det amerikanske marked, som har stænger der er lavet til netop denne type fiskeri. Vedr. længde på stangen, skal man nok finde noget imellem 7,6 og 9 fod, da længere stænger gør kast med disse agn meget lettere og mere ubesværede - Derudover så kræver det også et noget større ryk i agnen, når krogene skal sættes i gedden mund, da tænderne holder rigtig godt fast i disse bløde agn.

 

Med hensyn til hjulet, så er multihjul klart at foretrække, da de oftest er stærkere byggede end fastspolehjul. Af velprøvede hjul til denne form for fiskeri kan bl.a. nævnes Shimano Calcutta, ABU Revo Toro eller 5-6000 modellerne og opefter af de klassiske runde ABU hjul. Den vigtigste egenskab for hjulet er, at det har en dobbelt bagspærrer/backup A/R (anti reverse) pawl, da man ellers ret hurtigt vil "slide" IAR (instant anti reverse) lejet op, når man trækker og flår disse agn igennem vandet. Det er også en fordel med hjul med en medium til høj udveksling, da det gør det lettere at holde kontakten til agnen. Flere af de større hjul til fiskeri på havet kan også bruges, men typisk er disse hjul jo også ret tunge.

 

Hvad angår line og forfang, så skal det igen være virkelig stærkt. Selv bruger vi 0,35 - 0,40 flettet line, som kan klare imellem 40 og 60 kg i brudstyrke, og meget længere ned end det, skal man ikke gå. Forfangene laver vi selv af kraftige svirvler og låse, og så med 1,00 - 1,20 monofil eller flourcarbon line, som har brudstyrker op imod 60 - 80 kg.

 

Agnene: Er jo det, det hele handler om, og vi vil her remse nogle af de mest gængse op. Men der er også rigtig mange muligheder for selv at lave eller tilpasse sine agn, til netop den form for fiskeri, man ønsker.

 

Som før nævnt, så var det den klassiske Musky Innovations Bull Dawg den først af sin slags på markedet, og sidenhen er der kommet flere lignende agn fra bl.a. Tackle Industries med deres SuperD, Shark Attack med deres Curly Sue og Chaos Tackle med deres 3-halede Medussa. Jeff Boggs laver nogle håndmalede og virkelig flotte agn i hans Paddeltail og Big Boy, og så er der selvfølgelig Savage Gear med deres Alien Eel, som dog hører i den "mindre" kategori.

 

Næsten alle disse agn fås i flere størrelser og vægtklasser, som starter i klassen Regular/Mini med agn på 120-180 gram, Magnums i 200-300 grams klassen og det ekstreme i Megas (typisk omtalt som Poundere grundet vægten) som typisk ligger på 400-500 gram. Ja faktisk er nogle af disse også fremstillet i 800-900 grams versioner (2-Poundere), men dette er nok ikke så relevant for vores hjemlige gedder. Disse agn skulle dog efterhånden også have medført en del "kasteskader", hvor folk får nerver i klemme i skulderen, og mister følelsen i arme og hænder, bruskskiver der smutter og stangender der slår for hårdt, når linen strammes op. Så det må vel betegnes som en agn for dem, der bare ikke kan få det voldsomt nok.

 

Ofte fisker de førnævnte agn dog ret dybt, og er bedst egnede til at affiske skrænter eller åbne vandmasser. Til de lavere vand, kan det derfor godt betale sig at finde nogle Grubs, Curly tails eller Paddletails, for så selv at lave sine rigs dertil.

 

Her kan man med jighoveder i forskellige vægtklasser selv bestemme, hvor dybt agnen skal fiske. Dog vil en sådan jigkrog sjældent kunne kroge gedden på de store agn, men med en stinger-krog eller to, så bliver det faktisk ganske effektivt - Man kan tilmed undgå at krogene er placeret på undersiden af agnen, og på den måde fiske lige hen over grøden, uden at man konstant hænger fast.

 

Hvis man vil fiske Grubs endnu højere i vandsøjlen, så kan man lave sine egne krog-rigs af wire. Disse rigs er virkelig giftige, og ofte kan man få de store gummidyr til at lave lidt udslag til siderne som en jerkbait, hvis man fisker dem ind i ryk. Desuden vil man kunne fiske dem på vand der ikke er meget mere end 0,5-1 meter dybt.

 

En anden type agn der er værd at nævne er Tubes, som er en cylindrisk gummikrop med tentakler som hale. Igen er der flere forskellige fabrikater der laver disse, og bedst kendt er nok Musky Innovations Titan Tube og Jimmy, Tackle Industries Tubby Tube, men den nok mest roste af slagsen kommer fra Red October Baits, hvor man køber løse kroppe med både tentakler og "Twisted Tails", og derefter kan montere alverdens forskellige krogsæt, så de kan fiskes som både jigs, jerkbaits og swimbaits.

Et udplug af disse store agn, hvor de helt store er Poundere.

 

Generelt kan man om disse agn sige, at de ikke kaster så voldsomt godt, da de grundet deres størrelse skaber en del vindmodstand. Derudover så virker det også noget voldsomt til at starte med, når man skal til at kaste med agn, der vejer godt over 200 gram. Det er dog langt hen ad vejen en tilvænningssag, og når man først har fået fornemmelsen af det, så går det typisk helt fint - Start dog langsomt ud, og få fornemmelsen af grej og agn, inden man begynder at kaste igennem.

 

Den største ulempe ved disse agn er, at de jo ikke holder evigt, da geddens tænder ofte med tiden vil tygge dem i stykker. Dog kan man med en lighter reparere mange af "krigsskaderne", ligesom at det også skulle være ret effektivt, hvis man dypper dem ca. 10 sekunder i kogende vand (det skulle dog stinke voldsomt) til både at rette skævheder ud og smelte agnene sammen igen.

 

Teknikken: Til fiskeri med disse agn er typisk lange fejende bevægelser med stangen, og så samler man linen op, når stangen føres retur. Dette får agnen til gå op og ned i vandmasserne, og ved de tungere agn, så vil halen(erne) ofte bevæge sig livligt både når agnen bliver trukket, men også når linen slækkes, og agnen falder i vandmasserne.

 

Der er dog ingen grænser for, hvordan man kan fiske disse agn, og det er bare at prøve sig frem, og finde ud af, hvordan de hver især fisker, for at få det optimale ud af agnen. Varier indtagningen og retningen man trækker til, og skift imellem store og små træk med stangen, så agnen går uforudsigeligt i vandet. Man kan også sagtens bare spinne dem direkte ind med et par ophold, eller lave små nøk med stangen, så de går mere vrikkende i vandet.

 

Flere af agnene kaster sig frem og tilbage og ud til siderne, når man trækker dem hårdt ind, og det kan nogle gange være rigtig effektivt - Nogle af dem kan man næsten give lige så meget liv med stangen, som man kan med swim- og jerkbaits, så det er bare at prøve sig frem og lege mest muligt med agnen under indtagningen.

 

En af de ting, man dog lige skal være opmærksom på er, at man ved især de første mange kast med disse agn, ikke lægger for mange kræfter i kastet. På grund af vægten på agnen kan man ofte opleve, at enden på stangen/håndtaget slår voldsomt, når agnen bliver kastet, eller når man sætter tommelfingeren på spolen og strammer linen op, lige inden at agnen rammer vandet. Så læg forsigtigt ud, indtil man lige har fået fornemmelsen af at kaste.

 

Oplevelsen: Er, at gedderne ofte tager disse ang ret hårdt, og typisk bagfra, så de har halen og hele den bagerste del af agnen inde i munden. Gedderne kan blive virkelig glubske overfor disse soft-baits, og ofte vil man blive overrasket over, hvor små gedder man kan fange på disse kæmpe store agn.

 

Fighten bliver typisk kortere, da man med det tunge grej trætter fisken ret hurtigt. Til gengæld så er der fuld kontakt, imens det står på, da der ikke rigtigt er noget af grejet, der afbløder fiskens rusk og udløb.

 

Det er jo nok de færreste, der vil gå helt så vidt med denne slags fiskeri, og fiskeri med Magnums og Poundere er nok lidt i ekstremerne. Men i perioder kan agnene jo dårligt blive store nok, og så er det jo fedt nok, at have noget virkelig stort, at kunne kaste ud. Det vil uden tvivl sortere de helt små gedder fra, men går man efter de store fisk, og gerne vil fange dem på aktivt fiskeri, så er det også lidt svært at komme udenom de vel største agn, der findes på markedet.

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull