Spinnefiskeri

Spinnefiskeri (UL-fiskeri)

 

Spinnere, woblere, blink og hvad der ellers findes af universialt spinnegrej, det går man sjældent galt af. Man kan fiske det på simpelt grej, og man kan forholdsvis hurtigt og billigt få bygget et fornuftigt arsenal af endegrej op.

 

Vi har gjort os utrolig meget i spinnefiskeriet efter gedder/aborre, og det var med spinnefiskeriet, at vi ligesom begyndte vores målrettede geddefiskeri. Ja selv den dag i dag, så tager vi sjældent nogen steder, uden at spinnestangen og en æske med de mest brugte agn ligger i bagagerummet.

 

Grejet vi indledningsvist bruge var spinnestænger omkring de 9 fod med kastevægt op til 30-45 gram, hvilket står distancen til langt det meste gængse spinnegrej samt de lidt større woblere.

 

Med tiden er spinnefiskeriet dog blevet ensbetydende med UL-fiskeri, hvor vi med små hjul og bløde stænger søger at opnå vilde fights på ultra let grej. Vi bruger begge et Okuma V-20 hjul (hvilket ikke er ret stort, men virkeligt kan tåle at få klø), som rummer 90-100 meter 0,12 fletline. Hjulet er kombineret med lette og tynde stænger på 7 fod med kastevægt omkring 20 - 25 gram. Det er oftest i forår- og sommerhalvåret, at dette kommer i brug, når vi er på jagt efter aborre og hidsige sommergedder. Det er en helt anden fornøjelse, at fange aborre over 500 gram og gedder omkring 2 kg på det lette grej, og med gedder omkring 3-4 kg så er det virkeligt heftigt - Vi er endda lykkedes med at fange gedder på 5, 6, 7 og 8 kg på det lette grej, hvilket virkeligt presser både fisker og grej til det yderste. Hvis vi sammenligner med, hvor mange penge vi igennem tiden har brugt på stænger og hjul, så er købet af vores UL-spinnesæt nok noget af det, som har givet mest underholdning pr. krone - Det har været alle penge værd.

 

Spinnefiskeri generelt er jo en forholdsvis simpel fiskemetode, og det eneste man stort set skal sørge for, er et geddeforfang og at man har nok line på hjulet, som skal være af bare nogenlunde kvalitet. Så kan det stort set ikke gå galt. Vi bruger selv hjemmelavede titaniumsforfang til spinnefiskeriet, da vi er mere trygge ved dette, igesom at de ikke få de samme knæk, som et stålforfang gør, og dermed holder længere.

 

Agnen er som nævnt meget varieret, og man kan fange gedder og aborre på stort sat alle slags agn. Indledningsvist fiskede vi stort set kun med Rapala X-Rap Jointed (46 gram) wobler og Savage Gears 4-play, som vi kun har positivt at sige om. De er også fortrinlige til at trolle/dørge med. 

 

Men da vi med tiden har søgt det noget lettere agn til vores UL-grej, så har vi haft god succes med små mini-jigs, Rapala Skitter-Pop, ABU Tormentor woblere, samt de klassiske spinnere som: ABU Reflex, Mepps og Vibrax, som altid er gode til aborre og gedde. Helt små jerkbaits som Baby Bustere og de små ABU Fat Head kan også sagtens fiskes på det lette grej.

 

Desuden så har vi eksperimenteret en del med spinnere med gummi-blæksprutter (squids) og flash bundet på krogen, og det er heller ikke en hel dum ide. Især aborrene er vilde med squid-spinnerene, og gedderne tager lystigt for sig af flash-spinnerne. De er forholdvis nemme er fremstille, og vores erfaringer siger, at de fanger bedere, eller ihvert fald lige så godt, som almindelige spinnere. Opskrift på Flash- og Squidspinnere.

 

Man kan efterhånden også få nogle ganske store spin-fluer, som også kan fiskes på det lette grej. Er man lidt kreativ, så er det ikke så svært endda, at finde indtil flere forskellige typer agn, som syner af en del i vandet, men snildt kan fiskes på UL-grej.

 

 

Fiskemetoden er også ret simpel, og kræver ikke det helt store. Derfor er det også en god måde at starte sine fiskeeventyr med netop spinnefiskeriet, da man dårligt kan gøre noget galt.

 

Dog er det værd at nævne, at noget så såre simpelt som at lave et par spinnestop under indspindingen, ofte kan gøre udslaget. Det er ikke sjældent, at hugget kommer under eller lige efter spinnestoppet. Den lidt monotome gang spinnere, woblere og blink har kan ofte få fisken til bare at følge agnen, men når der så kommer lidt afveksling i gangen, så kan dette ofte fremprovokere hugget.

 

Den helt store fordel ved spinnefiskeriet er, at man på flere af agnene både fanger aborre og gedder, hvilket i sig selv jo forøger chancerne for bid.

 

Oplevelsen ved hug har været noget varieret. Som nævnt tidligere, så startede vi vores gedde-eventyr med netop spinnefiskeriet, og vi holdt fast i dette i et års tid eller to. Da vi så fattede interesse for jerkbaitfiskeriet, så blev spinnefiskeriet stort set skrinlagt, og vores gamle spinnestænger står nu bare og samler støv.

 

Da vi anskaffede os vores UL-grej, så var det som om, at der igen var en idé med spinnefiskeriet. Typisk med jerkbaitfiskeriet så hugger fisken mere voldsomt, og de første par udløb er heftige, indtil den stive stang og stærke hjul får drænet fisken for kræfter.

 

Med UL-grejet er det ikke unormalt, at vi oplever 10-15 udløb, da man slet ikke kan presse fisken lige så hårdt. Fighten er dermed blevet længere, og intensiteten er blevet højere.

 

Vores UL-grej er købt udelukkende for underholdningens skyld, og det bliver ikke skånet på nogen måder. Typisk fanger man jo lidt mindre fisk på de lidt mindre agn, så hvis vi går målrettet efter store fisk, så vælger vi en anden fiskemetode. Men i underholdningsværdien så er det helt i top, og vi vil næsten vove den påstand, at en 4 kgs gedde fighter bedre på de lette grej, end en 6 kgs gedde gør på det tunge. Det er måske svært at lave en præcis sammenligning, da der jo også er forskel på fisk, men én ting er helt sikkert - Det får smilet frem, når stangen bukker helt ned til håndtaget.

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull